Male crne priče, kratke priče Privaut 2022 〈∴〉


34 priče, odlomci romana ‘Osmi zvuk’, prikaz knjige – književnica dr Ana Stjelja, i prateći tekstovi (O ovoj knjizi, Bibliografija, O autoru)


Dvanaest dana/ Beograđanština/ Otmenost/ Crna rupa/ Čovek koji je mera svih stvari/ Hlebni park/ Zabuna/ Pečat/ Više i dalje/ Vuk, buk i puk/ Naučno gledano/ Polutama/ Priča o nuli/ Mesto, zvezda/ Prevarant/ Kako je čovek nepravedan/ Lovci na pečene ševe/ Okvirno/ Građansko vaspitanje/ Jedna tragična priča/ Prisebnost/ Brzina sunca/ Please Wait/ Prirodna vidovitost/ Neobičan prosede/ Veliki nesporazum/ Čovek koji je nosio svoje merdevine/ Svežina inspiracije/ Zimske beleške/ Slonovska noga/ U autobusu 37/ Zli otac i neiskusni režiser/ Kad je neko poništen kao taksena marka/ Kola


Prošao je skoro vek od kada je u svetu mode lansiran čuveni modni komad proslavljene francuske dizajnerke Koko Šanel, poznatiji kao mala crna haljina. Ono što je za tu haljinu karakteristično jeste da je ona jednostavna, kratka i dugotrajna.

Upravo se na ovaj način mogu opisati i ‚Male crne priče‘ Bojane Nikoletić. Radi se o pričama koje su kratke, jednostavne i bez sumnje priče koje će ostaviti trag u savremenoj srpskoj, postpandemijskoj književnosti.

– Dr Ana Stjelja, ‚Male crne priče‘ Bojane Nikoletić i velike misli (Časopis ‘Kult’ 23.8.22)


Ovu knjigu ilustruje najšarenija galerija: