Zamršena priča – Luis Kerol

ZAMRŠENA PRIČA – Luis Kerol

Zamršena priča (A Tangled Tale) je zbirka sastavljena od deset duhovitih kratkih priča objavljivanih u nizu od aprila 1880. do marta 1885. u časopisu Mesečna pošiljka (The Monthly Pacquet). Priče, ili čvorovi, kako ih naziva Kerol, predstavljaju matematičke probleme: u svakom narednom broju, Kerol objavljuje rešenje i analizira odgovore čitalaca. Matematička tumačenja čvorova nisu uvek na prvi pogled jasna.

Po nekima, ovo je najpopularnija od svih Kerolovih knjiga, duhovita i neobična mešavina matematike i humora. U skorije vreme, o ovim pričama je rečeno da poseduju „sav šarm i duhovitost njegovih poznatijih radova.“

Luis Kerol (Lewis Carroll), pravo ime Čarls Latvidž Dodžson (Charles Lutwidge Dodgson), 1832 —1898, bio je jedan od najčitanijih engleskih pisaca, kao i matematičar, logičar, anglikanski sveštenik i fotograf amater. Njegova najpoznatija dela su romani Alisa u zemlji čuda i Alisa s one strane ogledala. U mnogim zemljama su osnivana društva za proučavanje njegovog života i dela.