Minti, Nolo i ostali (2015)

Бојана Николетић

Минти, Ноло и остали (мале приче о псима и мачкама)

                      Банатски културни центар, Ново Милошево 2015

ISBN 978-86-6029-226-3

DIPTIH ZA PSA I MAČKU – M. Ž. Pavlov

 Најпре да кажем да је реч о двоструком циклусу прича за децу насталом 2010. године, и да су прве биле записане приче Минти, На тавану и Друга маца. Не сећам се тачно којим су се редом приче даље низале, ако је то и важно.            

                  Књига почиње увођењем читаоца у свет кучкара  кроз сналажење главних јунака, Лине, Емилије и Бранка, са новим љубимцем, штенетом Минтијем. У томе им помаже Линин школски другар Рики чија је керуша оштенила читаво легло.  Од првих неприлика у кући – где куца спава а где пишки и кад грдња помаже, до првих невоља ван ње: у снегу, са другим псима, на реци, а понешто и о свету ван куће који није увек безбедан колико је занимљив. Рикијева необична породица, брижна мајка, романтична сестра Даворка и куца Тили – још и један бледи младић и једна разумна госпођа (Зелени зембиљ; Без сведока).

                  Кроз успомене и разговор стиже се у други део, о мачкама и деци, у месташцету на обали реке Саве или у једном београдском дворишту. Главни је овај пут мачак Ноло, увек у покрету или – нестајању (На тавану). Он је Линин први љубимац и она га се често сети и поред куце, „иако је то стварно друга прича“.

Ту су опет, наравно, и Линина старија сестра Емилија, „неприкосновени ауторитет у свим питањима културе“, а и најмлађи Бранко који се још увек чуди кад његова мама не види баш све. Ана, Никола и Ђурђина звана Јаца воле мачке и деле недоумице главних јунака.

                  Књига је представљена јуна 2015. године у Удружењу књижевника Србије у оквиру Пролећа Симе Цуцића, манифестације посвећене књижевности за децу; на 60. међународном сајму књига у Београду 2015, када су своје радове приказивали аутори Банатског културног центра, као и на 22. међународном салону књига у Новом Саду априла 2016, у оквиру 7. међународног Фејсбук песничког фестивала.

Књижевник Милутин Ж. Павлов је у часопису за књижевност за децу Детињство (#4/2015), објавио свој приказ књиге под насловом Диптих за пса и мачку.    

                  Поједине приче су објављиване у часописима и зборницима, као и на интернету: у Звезданом колодворуЗелени зембиљ (#4/2015); у Књижевном прегледуУ чамцу – одломак (#14/2017); у зборнику књижевности за децу Златни осмесиНа тавану (УНП, 2018); још неколико прича може се прочитати на мојој Фејсбук страници Приваут (www.facebook.com/privaut).

Б. Н.